Hopp til innholdet

Hvordan starte en nettbutikk for første gang

  Du drømmer kanskje om å starte din egen nettbutikk, men du vet ikke helt hvor du skal begynne. Det er mye å tenke på, men ikke fortvil. Her er noen gode tips som kan hjelpe deg med å planlegge og gjennomføre prosjektet ditt: 

  Finn den perfekte plattformen for din nettbutikk 

  Det finnes mange forskjellige plattformer som lar deg lage og drive en nettbutikk, men de varierer i funksjonalitet, pris og brukervennlighet. Du bør finne en plattform som passer til dine behov, din målgruppe og ditt budsjett. Noen populære eksempler er Wix, Shopify, WooCommerce og Squarespace.
  Les mer om å starte nettbutikk og valg av leverandør hos Nettpilot.

  Velg et smalt og fokusert utvalg av produkter (medmindre du allerede driver fysisk butikk og har tid å legge ut) 

  Det kan være fristende å tilby alt mulig i din nettbutikk, men det kan også gjøre det vanskeligere å markedsføre deg, konkurrere med andre og håndtere logistikken. Det kan være smart å starte med et lite antall produkter som du har god kunnskap om, og som du vet at det er et marked for. Du kan alltid utvide utvalget ditt senere når du har fått mer erfaring og flere kunder. 

  Skaff deg et domene og sikre navnet ditt, hvis du ikke bygger ut din eksisterende nettside

  Et domene er adressen til din nettbutikk på internett, for eksempel www.dinnettbutikk.no. Det er viktig å velge et domene som er kort, lett å huske og skrive, og som forteller hva du selger eller hvem du er. Du bør også sjekke om navnet ditt er ledig som firmanavn, varemerke og på sosiale medier, slik at du slipper konflikter eller forvekslinger med andre aktører. 

  Følg krav om universell utformning

  Alle som driver en norsk nettside må følge nye krav til universell utforming. Dette gjelder alle slags nettløsninger som er rettet mot almennheten. Nettbutikker, aviser, borettslag, idrettslag, korps og bloggere – kravene gjelder dem alle! Kravene som stilles handler blant annet om fonter, fargebruk, bruk av tabeller og lenker.  Siden 2021 har eksisterende nettsider måttet legges om etter forskriftene, som du kan lese mer om og komme i gang med universell utformning her.

  Tilby gode betalingsløsninger tilpasset målgruppen din 

  Når du starter en nettbutikk, må du også bestemme hvilke betalingsmetoder du vil ta imot fra kundene dine. Det finnes mange ulike alternativer, som kortbetaling, faktura, Vipps, PayPal og Klarna. Du bør velge de betalingsløsningene som passer best til dine produkter, priser og kundegrupper. Du bør også sørge for at betalingstransaksjonene er sikre og i tråd med lover og regler. 

  Ha en plan for frakt og logistikk 

  En annen viktig del av å drive en nettbutikk er å levere produktene til kundene på en rask, effektiv og rimelig måte. Du må bestemme hvordan du vil pakke, sende og spore varene dine, samt hvilke fraktalternativer du vil tilby kundene dine. Du må også beregne fraktkostnadene og avgjøre om du vil legge dem til prisen eller tilby gratis frakt. Du kan enten håndtere frakt og logistikk selv, eller bruke en tredjepartstjeneste som tar seg av dette for deg. 

  Gjør en grundig undersøkelse for hvert nytt marked 

  Hvis du planlegger å selge dine produkter til kunder i andre land eller regioner, må du gjøre en god research før du starter nettbutikk i det nye markedet. Du må blant annet finne ut om det er etterspørsel etter dine produkter der, hvem dine konkurrenter er, hva slags lover og regler gjelder for e-handel der, hvordan du skal markedsføre deg der, og hvordan du skal håndtere valuta, skatt, toll og frakt der. 

  Dette er noen av de viktigste tingene å tenke på hvis man overveier å starte nettbutikk for første gang. Det er et spennende og utfordrende prosjekt, men også et som kan gi deg mange fordeler og muligheter. Lykke til

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *